1 s/b kunyit
1 s/k garam
minyak
BAHAN UNTUK SOS:
5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (belah 6)
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa
METHODS:
�
1.������ Udang digaulkan dengan kunyit dan garam dan gorengkan sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
2.������ Asingkan sedikit minyak dan panaskan minyak semula dan tumiskan bawang merah dan bawang putih.
3.������ Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
4.������ Masukkan juga cili potong dan gula.
5.������ Setelah kuat pekat, masukkan duang dan gaulkan rata.
6.������ Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan