Rabu, 20 Ogos 2008

tempoyak mak mertua.....



nak raya ni aku teringat cerita cerekarama kat tv3, 'rendang untuk mertua'. tapi kisah aku ni bukan itu tapi tempoyak mak mertua. hem, kisah ni terjadi di awal perkenalan aku ngan hubby aku. antara aku n hubby, aku yang mula usik hati dia dulu. bukan apa, ada sometink yang aku suka kat dia dan aku rasa aku takkan jumpa kat org lain lpas ni. so, apa salahnya aku mulakan dulukan. lantak la orang nak kata perigi cari timba ke apa ker? peduli apa kan? lagipun sekarang ni org dah tak guna perigi2 ni... ramai da ada paip kat umah... selaras dengan peredaran zaman, aku pun selamber derk je memecahkan tradisi tu. alhamdulillah.... kasih bersambut.
selang beberapa bulan aku dipertemukan dengan kedua orang tuanya. masa tu abah masih ada lagi... hem, baru aku tau, dia ni orang minang. kiranya jawa bertemu minang la. cerita- cerita punya cerita sampai bab memasak. aku biasalah, bab memasak ni aku kurang sket. aku lebih kat buat2 kek ke biskut ke. so aku perati je mak dia masak. tolong pun stakat potong2 bawang ke lada ke apa ke.... mungkin kebanyakan orang tak terkejut kot. tapi bagi aku itu memang satu kejutan bagi aku.
  • kalau nak masak ikan o apa2 pun, kalau aku biasanya aku terus jer tumis ikan tu. tapi diorang ni goreng dulu sekejap pastu baru masak. contohnya ikan pari masak asam pedas ke.. kalau aku da siang n cuci tu terus jer masak. tapi diorang goreng skejap ikan tu pastu baru masak...
  • aku apa2 pun mesti ada bawang kecik. tapi diorang ni semua guna bawang besar
  • kalau masak sardin, kalau aku memang terus jer masuk kat kuali o di makan begitu sahaja bersama lempeng o roti. tapi diorang ni, sardin tu kena goreng dulu baru la masak.
  • kalau petai plak, dioarang makan dengan kulit2nya sekali. caranya diorang potong petai tu serong besama kulit n rebus. n then diorang nak masak tempoyak ke apa ke....
  • kalau aku masak lemak, mesti tumis dulu rencah tu. tapi diorang ni rebus santan tu n then letakkan bahan rencah tu kemudian.
  • yang ni aku suka. diorang punya favourite resepi tempoyak ikan bilis. aku ni makan kira milih gak a. first tu tak minat makan tempoyak n ikan bilis ni. tapi bila kita di hidangkan lauk tempoyak ikan bilis dan sambal petai. aku lebih rela memilih tempoyak ikan bilis dari sambal petai. coz a ku tak makan petai....
adala beberapa kali aku datang umah family hubby aku ni sebelum kami kawin. tu lah menu yang mesti ada. aku pun terpikir apa lah syoknya 'tempoyak ikan bilis' ni. sampaikan kak long 'kakak ipar' aku bila balik kg jer mesti suh mak metua aku wat. paling best dia suh wat pedas2. kira lama gak la aku nak terima menu ni kat tekak aku. bila da kawin, baru aku tau hubby aku suka sangat dengan menu ni. kadang bila datang jer mesti siap bekal buat balik lagi. aku pun start la belajar. berulang2 kali aku tanya mak metua aku pasal bahan2 nak masak ni. kat sini aku boleh kongsikan. tapi kalau ada yang dah tau tak perlah mungkin ada tambah2 ker....

bahan2:
seulas bawang besar
kunyit sebesar ibu jari
serai di titik
lada cili ikut rasa
ikan bilis da siap buang isi
tempoyak


cara:
ikan bilis tu di goreng sekejap. tapi jangan sampai garing...
blender semua bahan di atas kecuali ikan bilis n serai.
da tu tumis semua bahan yang di blender tadi. masukkan sedikit garam n ajinamoto kalau suka. pastu masukkan serai tadi tunggu sampai lada tadi masak betul. masukkan tempoyak yang da dicampur dengan air untuk mencairkannnya. kacau2 n then last sekali masukkan ikan bilis...da siap boleh hidang. enak di makan bersama nasi o wat cicah roti ke ....

ada berani nak cuba. cubalah.... kadang2 bila lama tak balik umah mak metua aku, rindu gak dengan tempoyak dia ni.. iya lah air tangan orang tua lagi terasa enaknya....

apa pun, aku ucapkan thanks to my mom... selamat mencuba... walaupun aku tak tau nak amik ati mak metua aku, tapi aku sayang dia.... macam mak aku sendiri. selamat mencuba.....