Selasa, 5 Ogos 2008

kek basah cokelat

Bahan2

3/4 cawan cokelat chip
1 ketul unsalted butter, kalau x ade..guna aje butter yang ade
2 biji telur bersaiz besar
Gula kastor - 3 sudu besar, kalau nak kurangkan manis... .kurangkan
1/2 cawan cokelat chip putih
3 sudu tepung serba guna (paling senang guna aje tepung gandum)
2 beg holick (yang dijual biji2 kat pasaraya tur ler..sorry lupa namanye - guna yang putih)
1 bar cokelat masak)

Caranye...

1. Cairkan cokelat bar dgn butter dgn cara double boil 2. Gula dan telur di pukul hingga kembang 3. masukkan tepung - di gaul hingga rata 4. Masuk cairan cokelat tadi di gaul hingga rata 5. Masukkan cokelat chip putih/ cokelat chip dan holick tadi... 6. Masukkan dlm cawan atau loyang kalau x ade cawan yg tahan kena bakar ler 7. sebelum kena panaskan over lebih kurang 5 - 10 min pd tahap 150 - 180 8. Masukkan adunan tadi dan bakar lebih kurang 20 minit... . 9. Keluarkan dan hidangkan... .

Cara memakannye...

1. Cokelat ini isinye basah... ..so hati hati bila memakannye... panas gila... .

2. kalau x habis..simpan dlm peti ais, boleh diulang makan... ..

Tiada ulasan: